2017-03-10 08:31:27• hírek • Szatmar.ro

Zöld jelzést kapnak hamarosan a polgármesteri hivatalok

"Szakpolitikusnak vallom magam, így nem tudok, de nem is akarok elszakadni attól, hogy továbbra is segítsem a vidéken élő embereket. Ha kell, akkor konkrét segítségnyújtással, ha kell, akkor információkkal" - vallotta magáról Magyar Lóránd parlamenti képviselő a Dél-Nyugati Helyi Akciócsoport (GAL) új időszakában első igazgatótanácsi gyűlését követően.

A LEADER Programra alapuló csoportosulások célja, hogy elősegítsék és lendületben tartsák a vidéki fejlesztéseket. Ez a kistérségi csoport kimondottan alulról fölfelé szerveződik, ami azt jelenti, hogy a döntéshozók a helyi igényekre fókuszálhatnak. A GAL tagjai számára hamarosan kiírják a megpályázható infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek maximális értéke 40 ezer euró lehet.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő ezen a gyűlésen amellett, hogy meghallgatta a polgármesterek helyi fejlesztésekre vonatkozó igényeit, a Balogh Sándor (elnök) és Tóga István (ügyvezető) vezette helyi akciócsoport tagjainak a márciusan várható, kimondottan vidékfejlesztést célzó országos program polgármesteri hivatalokat érintő lehetőségeiről beszélt bővebben.

Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) hamarosan újraindítja két igen népszerű fejlesztézi altengelyét, a 7.2-est és a 4.3-ast. Míg előbbiben a polgrámesteri hivatalok olyan kissebb, de helyi infrastruktúrát érintő beruházásokra kaphatnak támogatást, mint a B kategóriás műemlékek felújítása, illetőleg kultúrotthonok bővítése és felújítása, valamint a helyi érdekeltésgű utak és az ivóvíz- és szennyvízhálózatok fejlesztése, addig utóbbinál a mezőgazdasági utak megfelelő fejlesztése kap főszerepet.

„Mivel tapasztalatom szerint kevesen pályázzák meg például a kultúrotthonok bővítése és fejlesztése területén a maximálisan kérhető félmillió eurós összeget, úgy számolom, hogy az országos keretből 5-600 felújítására jut majd pénz a mostani kiírásból" - magyarázta Magyar Lóránd, majd hozzátette, hogy a Mezőpetriben megtartott igazgatótanácsi ülésen a kistérségben található társult tizenkilenc községnek lehetősége lesz arra, hogy ha időben felkészül, akkor komoly pénzeket hívjanak le az Országos Vidékfejlesztési Alapból.

A társult községek közé tartozik Érendréd, Börvely, Kálmánd, Kaplony, Csaholy, Érkávás, Csomaköz, Mezőfény, Mezőpetri, Szilágypér, Piskolt, Szaniszló, Tasnádszántó, Érszakácsi, Sződemeter, Mezőterem, Csanálos, illetőleg Tasnád város és a Bihar megyei Szalacs.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: